Zeytinde Don Toleransı Yüksek Çeşit Geliştirilmesi Ve Don Stresinde Protein Ve Karbonhidrat Metabolizmasından Sorumlu Aday Genlerin Belirlenmesi


Cansev A. (Araştırmacı), Gülen H., Cevher keskin B.

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Proje Grubu: Fen ve Mühendislik
  • Başlangıç Tarihi: Nisan 2017
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2020

Özet

Zeytin (Olea europaea L.) bitkisi değişik çevresel koşullara adaptasyonunun yüksek olması sebebiyle geniş bir yayılım alanına sahip olmasına rağmen, özellikle son yıllarda yetiştiricilik yapılan bazı bölgelerde oluşan ani ve ekstrem sıcaklık düşüşleri ve don zararı nedeniyle önemli verim ve kalite kayıpları oluşmaktadır. Bu nedenle zeytinde yetiştiriciliği yapılan mevcut çeşitlerin don toleranslarının belirlenmesine ve toleransı yüksek çeşitlerin geliştirilmesine mutlak ihtiyaç vardır. Zeytin gen kaynaklarının don stresi toleransı bakımından taranması (screening) ve don toleransıyla ilişkili haritalama ile don stresine toleransın karbonhidrat, protein ve gen düzeyinde araştırılmasını kapsayan bu çalışma, üç alt proje halinde yürütülmüştür. Birinci alt projede İzmir ilinin Kemalpaşa ilçesinde bulunan Zeytin Arazi Gen Bankası’nda (ZAGB) yer alan ve tescil edilmiş 90 çeşide ait bir yıllık sürgünlerden toplanan yaprak örneklerine aktif (Temmuz ayı) ve durgun (Ocak ayı) dönemlerde laboratuvar koşullarında kontrollü don testleri uygulanmıştır. Tüm örneklerde sıcaklık 4 ºC’den itibaren kademeli olarak -20 ºC’ye kadar düşürülerek iyon sızıntısı yöntemiyle tüm çeşitlerin hücre zarı zararlanmasına bağlı olarak don toleransı dereceleri (LT50) hesaplanmıştır. Çeşitler don toleransı bakımından gruplandırıldığında; 4 çeşit yüksek toleranslı (LT50 -20,20 o C - -18,57 o C), 12 çeşit toleranslı (LT50 -18,02 o C - -16,83 o C), 28 çeşit orta derecede toleranslı (LT50 -16,53 o C - -15,14 o C), 33 çeşit hassas (LT50 -15,11 o C - -13,46 o C) ve 13 çeşit çok hassas (LT50 -13,34 o C - -11,5773 o C) olarak tespit edilmiştir. Ayrıca zeytinde soğuk uyumu (aklimasyon) modellemesi oluşturulmuştur. Zeytinde soğuk aklimasyonunun oldukça önemli olduğu, ağaçların belirli bir süre düşük sıcaklıklara maruz kalmasının don mukavemetini önemli derecede arttırdığı, ancak bu durumun sürekli (stabil) olmadığı ve uyumun adaptasyonun gerçekleşemediği sıcaklığa dönüldüğünde hızlıca kaybedilebileceği belirlenmiştir. Zeytinde don toleransını kontrol eden genlerin kromozomlar üzerindeki yerlerinin belirlenmesi amacıyla laboratuvarda kontrollü koşullarda don testleri uygulanan Memecik x Uslu melezlerinin (104 genotip) yaprak dokularında bağlantı (QTL - Kantitatif karakter lokusu) ve ilişkilendirme (Association) haritalama çalışmaları yapılmıştır. Zeytinde yapılan diğer birçok linkage haritalarına göre markör doygunluğu oldukça yüksek bir linkage haritalama gerçekleştirilmiştir. Anne ebeveyn (Memecik) için zeytinin haploid kromozom sayısı olan 23, baba ebeveyn (Uslu) için ise 26 linkage grubu belirlenmiştir. ‘Memecik’ çeşidi için 4377 markör, Uslu çeşidi için ise 4664 markör haritalanmıştır. Her iki ebeveynde haritalanan markör sayısı toplam 9041 olarak gerçekleşmiştir. ‘Memecik’ çeşidinde, don toleransı ile ilişkili LOD≥3 değerine sahip 2 aday QTL bölgesi belirlenmiştir. Bu markörler LG10’da 58,639 cM ve 54,894 cM bölgesinde saptanmışlardır. İkinci ve üçüncü alt projelerde ise, önceki çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre dona nispeten hassas ‘Çelebi (İznik)’ çeşidi ve toleranslı ‘Memeli’ çeşidine ait bir yıllık fidanlar kontrollü büyütme kabininde -20 ºC’ye kadar kademeli don stresine maruz bırakılmış ve takiben alınan yaprak örneklerinde protein, karbonhidrat ile gen ifade ve dizileme analizleri yapılmıştır. İyon sızıntısı testine göre dona hassas olan ‘Çelebi (İznik)’ çeşidinde hücre zarı zararlanma oranı ‘Memeli’ çeşidinden istatistiki olarak yüksek olmuştur. Her iki çeşitte de -8o C’ile birlikte zararlanma oranında hızlı bir yükselme görülmüştür. Sıcaklık düşüşüne bağlı olarak toplam protein içeriği ‘Çelebi (İznik)’ çeşidinde kontrole göre azalmış ‘Memeli’ çeşidinde ise özellikle -8 ºC’den sonrasında artmış ve -20 ºC’de dahi kontrol seviyesinde kalmıştır. Yaklaşık 66 ve 45kDa arasındaki proteinlerde çeşitlere ve sıcaklıklara göre farklılıklar tespit edilmiştir. LC-MSMS (Sıvı kromatografisi-kütle spektrometrisi) aracılığıyla protein dizileme analizleri sonucuna göre DLP (Defensin-like protein)’in ekspresyonunun don stresiyle beraber ‘Memeli’ çeşidinde artması, DLP’nin don stresine toleransta önemli rolü olduğunu göstermiştir. Don stresi ile birlikte ifadesi değişen genlerin belirlenmesi amacıyla yürütülen RNA dizileme (RNAseq) teknolojisi aracılığıyla transkriptom profilleme çalışmaları sonucu, don toleransı düşük ve yüksek olan iki çeşit arasında, istatistiksel öneme sahip farklılık gösteren çok sayıda transkript ve gen bulunmuştur. Özellikle Auxin-induced 22D-like protein, Late blight resistance homolog R1B-17 proteini ve Kirola-like protein genlerinin ifadelerinin Memeli çeşidinde -8 o C’de; Zea geninin ise -4 o C önemli derecede artış göstermesi bu genlerin don toleransında etkili olduğunu ortaya koymuştur. Üçüncü alt proje kapsamında; don stresine maruz kalan ‘Çelebi (İznik)’ ve ‘Memeli’ çeşitlerine ait yaprak örneklerinde karbonhidrat metabolizmasında yer alan sukroz (Suc), fruktoz (Fru), glikoz (Glc), galaktoz (Gal), rafinoz (Raf), staçiyoz, trehaloz (Tre), maltoz gibi metabolitler ve nişasta miktarlarındaki değişimler belirlenmiştir. Karbonhidrat metabolizması enzimlerinden invertaz (INV), sukroz sintaz (SS), sukroz fosfat sintaz (SPS), heksokinaz (HXK), fruktokinaz (FRK), galaktinol sintaz (GOLS), rafinoz sintaz (RS), trehaloz-6 fosfat sintaz (T6P) ve β-amilaz (BAM) aktivitelerindeki değişimler ve bu enzimleri kodlayan genlerin ifade düzeyleri belirlenmiştir. Sonuçlar, Suc, Fru, Gal ve Raf'ın zeytin bitkisinde don toleransının sağlanmasında daha önemli rolü olabileceğini göstermiştir. Ayrıca, zeytin bitkisinde dona toleransta nişasta bozulmasının önemli olduğu ortaya konmuştur. Enzim aktivitesi sonuçlarına göre; INV'ler ve SS enzimlerinin aktiviteleri, çeşitlerin don toleranslarının belirlenmesinde güvenilir sonuçlar vermemekle birlikte, -12 °C'de çarpıcı bir şekilde artmış olmaları, don toleransında etkili olduklarını düşündürmektedir. SPS, HXK, FRK ve BAM aktiviteleri ise dona toleranslı ‘Memeli’ çeşidinde daha yüksek olmuştur. Ayrıca karbonhidrat metabolizması ile ilişkili genlerin relatif gen ifade seviyelerinin ‘Memeli’ çeşidinde yüksek olması, bu genlerin zeytinde dona toleransta markör genler olarak kullanılabileceğini göstermiştir.